Op het moment is er veel gaande over de overgang van de VAR naar de wet DBA. Ook voor zelfstandige muziekdocenten zien we daar nu al gevolgen van. Zo zijn er scholen die aangeven niet langer direct met ZZP’ers te willen werken. Ook is er een modelovereenkomst in de maak via de Cultuurconnectie die direct van invloed gaat zijn op muziekdocenten die voor Centra voor de Kunsten en Muziekscholen werken. We willen leden vragen daar zeer kritisch naar te kijken. Het kan zijn dat binnen deze overeenkomst artikelen staan die niets te maken hebben met de fiscale status van de muziekdocent. Het gaat dan over het afdragen van auteursrechten of het geven van de garantie dat in een bepaalde regio alleen voor deze partij kan worden gewerkt. Dit soort artikelen horen daar niet in thuis en moet onderhandeling over mogelijk zijn.

Wij vragen iedereen die een probleem tegenkomt t.a.v. de nieuwe wet DBA of hier een vraag over heeft contact op te nemen met Allerd van den Bremen, bestuurslid ZZP van de VLS.

We zullen proberen om zo veel mogelijk mensen van raad en advies te voorzien. Ook willen we in samenwerking met andere bonden voor structurele oplossingen gaan strijden.