LUDWIG is een collectief van topmusici en creatief denkers, die nieuwe uitdagingen binnen en buiten de huidige concertpraktijk aangaan. LUDWIG werd opgericht in 2013 en trad sindsdien in een veelheid van vormen op. Zijn finest hour beleefde LUDWIG tot nu toe met Barbara Hannigan. De NTR Zaterdagmatinee met én onder leiding van Hannigan in het Koninklijk Concertgebouw in april 2014 werd gewaardeerd met ‘De Ovatie’, de klassieke muziekprijs van de VSCD.

Naast een bloeiende concertpraktijk ontwikkelde LUDWIG het programma LUDWIG en het Brein, een programma voor onder meer mensen met chronische pijn, peuters, dementerenden en muziekluisteraars in het algemeen. In samenwerking met topwetenschappers worden binnen LUDWIG en het Brein innovatieve, muziekgerelateerde toepassingen ontwikkeld die van positieve invloed zijn op het welzijn en/of de ontwikkeling van specifieke doelgroepen. LUDWIG en het Brein werd eind juli gehonoreerd met een subsidie vanuit het overheidsprogramma The Art of Impact. Die stelt LUDWIG in staat om per deelonderwerp een projectleider aan te stellen. Hij of zij coördineert niet alleen de ontwikkeling van de toepassing, maar onderzoekt ook de maatschappelijke én financiële bestendigheid ervan.

De zes deelonderwerpen luiden als volgt: de invloed van muziek op dementie; de invloed van muziek op autisme; de invloed van muziek op pijnbeleving; de invloed van muziek op het jonge brein; de invloed van muziek op management skills; de perceptie en beleving van muziek. Lees meer…