De eerste actie Picket Line 29 maart: het actietraject in het VO is gestart met een demonstratie bij het VO-raad congres (NBC Nieuwegein). Zo’n 70 leraren en ondersteuners hebben zich laten zien en horen. Minder lessen, kleinere klassen en goed salaris!

Onze inzet
We willen als bonden afspraken maken over salaris en over een verlaging van de werkdruk. We vragen voor 2018 een loonstijging van 3,5 procent en een verlaging van het aantal lesuren per week naar, op termijn, maximaal 20 lesuren per week. Daarnaast hebben we van de werkgevers een eerste betekenisvolle stap gevraagd op het dossier werkdruk voor het komende schooljaar. De werkgevers willen geen afspraken over de aanpak van de werkdruk en verschuilen zich daarbij achter het niet beschikbaar stellen van extra geld door de overheid.

De werkgevers
Paul Rosenmöller (voorzitter VO-raad) erkende op het congres dat er sprake is van werkdruk. De VO-raad vraagt 100 uur ontwikkeltijd (te betalen door het kabinet), echter zonder daar de harde garantie aan te koppelen dat dit ook daadwerkelijk ingezet wordt voor de bestrijding van de werkdruk. Het congres van de VO-raad droeg als thema ‘in de versnelling’, dat wordt op deze manier een demarrage met een roestige ketting!

Acties
Deze eerste bescheiden actie is de opmaat voor meer, nadere info volgt! We roepen leraren en ondersteuners op om via de sociale media duidelijk te maken dat de kwaliteit en continuïteit in het onderwijs onder druk staan. Laat via #VOonderdruk (twitter) weten dat er nu iets moet worden gedaan aan de werkdruk.

De nieuwste ontwikkelingen over de cao en de acties vind je hier. De site wordt de komende tijd verder uitgebouwd. We hebben jullie steun hard nodig.

Jilles Veenstra en Sandra Roelofsen, cao-onderhandelaars FvOv