65 jaar blijft tot de verbeelding spreken als de leeftijd waarop je het bijltje er eindelijk bij neer mag gooien. Waar je kunt gaan toekomen aan wat je al zolang wilde doen. Tenzij je dat al doet voordat het zover is natuurlijk, dan is het een leeftijd waarop je dreigt achter de geraniums terecht te komen en waarop je werkzame leven een einde vindt.

Anders is het natuurlijk wanneer je niet als persoon maar als instituut een dergelijke leeftijd bereikt. Je kunt je afvragen of de reden waarom je ooit bent opgericht nog wel relevant is. Alles wat ooit in het leven geroepen werd, zou op zekere dag ook een natuurlijk einde kunnen vinden. Tijden veranderen.

Veel te doen
De VLS zou zich dat dit jaar kunnen afvragen. We bereiken 30 december 2013 als vereniging de pensioengerechtigde leeftijd nadat we in 1948 zijn opgericht om ‘op te komen voor het algemeen vormend muziekonderwijs en om vakinhoudelijke ondersteuning te beden aan muziekdocenten’.

En wat nu? De term schoolmuziek kan wel aan de wilgen, zo lijkt het, we doen immers aan cultuureducatie tegenwoordig. Maar is de missie in de loop der jaren zo geslaagd dat we overbodig zijn? Ik zou zeggen: integendeel. Wie met frisse blik kijkt naar hetgeen muziek op school in deze tijd inhoudt, zal beseffen dat we er met de ontwikkeling van ruim een halve eeuw muziekonderwijs nog niet zijn. Er is zo veel te doen en dat willen we ook.

De VLS is ervan overtuigd dat het muziekonderwijs in Nederland zal moeten herleven en een hecht samenwerkingsverband van muziekdocenten nodig heeft. Met een energiek bestuur zoeken we opnieuw de weg naar de leden om samen de piketpalen te kunnen slaan van ons beleid.

De VLS staat voor betekenisvol en kwalitatief hoogstaand muziekonderwijs binnen en buiten de school. Voor ons staat het vast dat zowel kinderen vanaf de pre-schoolse leeftijd als volwassenen en senioren recht hebben op muziekonderwijs dat gegeven wordt door betrokken en gekwalificeerde docenten in een goed geoutilleerde en veilige omgeving. Want de mogelijkheid hebben om de taal en de schoonheid van de muziek te verstaan en je daarin te kunnen uiten is een kernwaarde van het menselijk bestaan.

Verjaardag vieren
Met een fris nieuw logo, een nieuwe website, een actuele nieuwsbrief, regiobijeenkomsten, actieve deelname aan landelijke beleidsorganen en andere initiatieven komt een bejaarde VLS als een jong groen blad tevoorschijn. Op het gebied van kunstonderwijs zullen we als vereniging van bijna 1000 leden alles op alles zetten om de positie en inhoud van muziekonderwijs in ons land te versterken. Graag vieren we daarom onze verjaardag met de leden.

Op zaterdag 5 april 2014 tussen 14:30 en 20:00 uur nodigen we de leden uit voor een Jubileumviering in het K&W-gebouw van het Utrechts conservatorium. Met woorden, zang, toeters en bellen willen we ons bestaan vieren.

Binnenkort wordt het programma op deze website en in de Nieuwsbrief gepubliceerd. Wilt u zich alvast aanmelden, maak dan gebruik van het aanmeldformulier.