De Universiteit van Nederland zet elke werkdag een nieuw, gratis college online.
Afgelopen week was het de beurt aan prof. dr. Henkjan Honing van Universiteit van Amsterdam die college gaf over Muziekcognitie.

College 1: Heb jij een uitzonderlijk muzikaal gehoor? Doe de test!
Ben jij een beetje muzikaal? Hoor jij meteen of er een valse snaar op een gitaar zit? En wat zegt dat over je? Hoogleraar Muziekcognitie prof. dr. Henkjan Honing (UvA) vertelt hoe opmerkelijk ons gehoor is.

College 2: Hoe kun je je ritmegevoel trainen en dus beter dansen?
Ben jij een stijve hark op de dansvloer? UvA-muziekwetenschapper prof. dr. Henkjan Honing laat je door middel van geluidstestjes zien hoe ons ritme- en maatgevoel werkt. Heeft het te maken met je culturele achtergrond? Of is het juist erfelijk?

College 3: Word je slimmer van luisteren naar Mozart?
Het is een veelgehoorde stelling: klassieke muziek luisteren is goed voor je. Studenten halen opeens hun tentamens, koeien produceren meer melk en zelfs tomaten krijgen een betere smaak. Is dat zo? En zo ja waarom dan? Muziekwetenschapper prof. dr. Henkjan Honing (UvA) legt uit.

College 4: Hoe komt het dat een liedje in je hoofd blijft hangen?
Waarrom ben je de hele dag hetzelfde liedje aan het neuriën? En hoe kan het dat je dat ene nummer zo snel herkent? Muziekwetenschapper prof. dr. Henkjan Honing (UvA) over de ingrediënten voor een echte hit.

College 5: Hebben dieren ook muzikaal gevoel?
Een college over Snowball (een witte kaketoe die graag danst op de Backstreet Boys) en Ronan (een headbangende zeeleeuw). Wordt er goeie muziek gemaakt in het dierenrijk, en kunnen ze een beetje dansen? Muziekwetenschapper prof. dr. Henkjan Honing neemt je mee.