Eerste actie voor cao voortgezet onderwijs: zo’n 75 leraren en ondersteuners demonstreerden vanochtend bij het jaarlijkse congres van de VO-raad in Nieuwegein. De demonstranten – van de gezamenlijke onderwijsbonden AOb, CNV Onderwijs, FNV Overheid en FvOv – eisen minder werkdruk en meer salaris.

De onderhandelingen voor een nieuwe cao zijn in februari zonder resultaat afgebroken. De bonden willen afspraken maken over het salaris en het verlagen van de werkdruk. De bonden eisen concreet 3,5 procent loonsverhoging en een lesweek van (op termijn) maximaal 20 uur. Op dat laatste punt weigert de werkgeversorganisatie VO-raad al maandenlang afspraken te maken.

“Eén op de drie jonge startende collega´s in het voortgezet onderwijs stopt er binnen vijf jaar mee”, stellen de bonden. “En een kwart van het personeel in het voortgezet onderwijs kampt met burn-outklachten. Voor onze leden is werkdrukverlaging prioriteit nummer één. Daar moeten we afspraken over gaan maken. Dat willen de werkgevers niet, dus breekt het moment aan om actie te voeren.”

Wiskundedocent Rob Hommen van Lyceum Schöndeln stapte om 6.00 uur in de auto om vanuit Limburg naar de demonstratie te komen. “Er woedt een brand in de sector. De werkgevers voelen niet de urgentie en weten niet wat er speelt op de werkvloer.” Volgens Hommen is deze actie een opwarmronde. “Dit is echt een begin. Er moet iets aan de werkdruk worden gedaan. Ik krijg mijn werk nooit af.”

FvOv-voorzitter Jilles Veenstra: “Je kunt wel ‘in de versnelling’ willen, maar met een verroeste ketting kom je niet zo ver.”

Bekijk hier de foto’s.

Het is de hoogste tijd om te investeren in de leraren en ondersteuners in het voortgezet onderwijs. “In het belang van de leerlingen en dus van de toekomst van Nederland. De acties worden de komende tijd uitgebreid.”