jacques maassenMet een indrukwekkende bijeenkomst in de Grote kerk heeft de stad Breda op 3 oktober jongstleden afscheid genomen van Jacques Maassen, stadsbeiaardier, maar ook en vooral cultureel en muzikaal inspirator en animator van de stad.

Na zijn studie Muziekwetenschap, Schoolmuziek en Beiaardier ging Jacques als muziekleraar aan de slag. Eerst in Utrecht en na zijn benoeming als stadsbeiaardier te Breda aan het Onze Lieve Vrouwe College aldaar. In alles wat Jacques deed, was hij een gedreven man. Zo ook als schoolmusicus. Al gauw maakte hij deel uit van het bestuur van de VLS en was hij een aantal jaren voorzitter. Met een enorme gedrevenheid zette hij zich in om het vak op de kaart te zetten en was hij voortdurend op zoek naar nieuwe mogelijkheden.

Vooral aan de invoering van Muziek als examenvak heeft hij veel bijgedragen. Veel van zijn kennis, inzichten en ervaringen bracht hij, als vakdocent op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, later over op zijn studenten.

Met de benoeming als directeur van de Beiaardschool te Amersfoort stopten zijn directe bemoeienissen met de schoolmuziek, al bleef hij alle ontwikkelingen, ook later als directielid van het Utrechts Conservatorium, nauwkeurig volgen.

Jacques had nog heel veel plannen, maar helaas werd hem die tijd niet meer gegund. Misschien wilde hij ook wel te veel voor één leven.

Op vrijdag 4 oktober is Jacques in besloten kring gecremeerd. Hij zou deze maand december 66 jaar zijn geworden.

Toine Wevers