Uit tellingen van de organisaties van het PO-Front blijkt dat zeker 90 procent van alle scholen vandaag dicht was. De actiebereidheid bleek ook op deze derde actiedag groot. Wanneer het kabinet niet op de eisen voor een beter salaris en lagere werkdruk ingaat, volgen in 2018 nieuwe acties.

De actiebereidheid van leraren en ondersteunend personeel is en blijft hoog, zo blijkt uit de prikactie in juni, de stakingsmanifestatie in het Zuiderpark op 5 oktober en de landelijke staking van vandaag. De stakers verzamelden zich in bioscopen door het hele land, op kantoren van de vakbonden, in stadscentra of organiseerden vanuit school acties. Sommigen oefenden alvast voor de toekomst, wanneer er door het lerarentekort klassen van vijftig kinderen ontstaan.

Er staakten tenminste 60.000 leraren en ondersteuners. Veel stakers vonden het niet nodig om zich te registreren, omdat hun school geen loon inhoudt. De verwachting is dat zeven van de tien schoolbesturen doorbetalen. Op de stakingsmanifestaties werd duidelijk dat de stakers ook volgend jaar door willen gaan met actie voeren. Het PO-Front gaat voor het nieuwe jaar acties voorbereiden, waarbij nieuwe stakingen niet zijn uitgesloten.

Het PO-Front is het samenwerkingsverband van de Algemene Onderwijsbond, Algemene Vereniging Schoolleiders, CNV Onderwijs, FNV Overheid, Federatie van Onderwijsvakorganisaties, PO in actie en PO-Raad.