De basisscholen in Noord-Nederland zijn ook gestart. Door het lerarentekort hebben besturen en directies grote moeite om voor alle klassen juffen en meesters te vinden. In Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel lukt dat ternauwernood. In grote delen van Noord-Holland en zeker in Amsterdam worstelen scholen om voldoende personeel te vinden. Vervangers voor zieke leraren zijn schaars. De komende jaren wordt dat steeds moeilijker, voor zowel leraren als schooldirecteuren.

Daarom vroegen de gezamenlijke onderwijsorganisaties, onder wie bestuurder Remko Littooij van de FvOv, maandagochtend 26 augustus aandacht voor het snel groeiende lerarentekort met een actie bij Montessori Kindcentrum Zeeburgereiland.

Directeur Baukje van der Wissel van MKC Zeeburgereiland en Arnold Jonk, bestuurder van de scholengroep Samen tussen Amstel en IJ waar de school onder valt, gingen in op de worsteling om aan personeel te komen. AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen sloot af met een oproep richting de politiek om vooral te investeren in de aantrekkelijkheid van het beroep.


Foto: Fred van Diem