Het LKCA interviewde CKV-docent Rixt Hylkema over het nieuwe examenprogramma voor CKV, dat momenteel in ontwikkeling is. ‘Zolang iedereen het vak verschillend invult, hoe bepaal je dan wat kwaliteit is?’

Teveel verschil tussen docenten

Rixt Hylkema geeft al 10 jaar CKV op het Minkema College in Woerden. Zij vindt de ruimte die scholen en docenten nu hebben voor de invulling al groot genoeg. ‘Wat mij vooral opvalt is dat tot nu toe niemand is komen kijken hoe scholen het vak CKV invullen en of dat wel voldoet.’ Zolang iedereen het vak verschillend invult, is het lastig om kwaliteitseisen te bepalen, aldus Hylkema. Zij vindt dat het vak met een cijfer moet worden afgesloten. ‘Leerlingen beoordelen met voldoendes of onvoldoendes is volstrekt onbevredigend’.

Nieuw examenprogramma CKV

De Vernieuwingscommissie CKV werkt deze zomer aan de ontwikkeling van een nieuw examenprogramma. Uitgangspunten bij de opdracht zijn: meer ruimte voor de scholen, een kwaliteitsimpuls, een duidelijke stofomschrijving en innovatie. Het LKCA vroeg een aantal CKV-docenten wat zij vinden dat er moet gebeuren.

Lees het interview