stakingGezamenlijk persbericht
AOb – CNV Onderwijs – Abvakabo FNV – AVS – FvOv
Busmaatschappij Connexxion zit met 23.000 reserveringen vol
Stakers op 2700 scholen, bijna 1400 scholen dicht

Het onderwijs maakt zich op voor een massale staking tegen het passend onderwijs. Na de afgelopen vakantieweek hebben ook veel scholen in het midden en zuiden van Nederland besloten te staken, of van personeel te horen gekregen dat zij 6 maart naar de actie in de Amsterdam ArenA vertrekken: op dit moment worden op grofweg 2700 scholen stakers gemeld. Zo’n 1400 scholen blijven komende dinsdag dicht.

Omdat het vorige week vakantie was in grote delen van het land, kwamen er vooral stakingsmeldingen binnen uit de noordelijke provincies. Inmiddels is het aantal scholen waar het werk wordt neergelegd in alle provincies vrij hoog.
Onder de pakweg 2700 stakende scholen bevinden zich vooral instellingen uit het primair onderwijs (72 procent van de instellingen), gevolgd door het voortgezet onderwijs (21 procent) en het mbo (5 procent). Het betreft nog steeds een tussenstand: dagelijks komen er bij de vijf bonden die de staking organiseren nieuwe meldingen binnen.

Busmaatschappij Connexxion gaf hedenmorgen aan dat alle beschikbare touringcars inmiddels zijn verhuurd. Dat betekent dat los van de mensen die op eigen gelegenheid naar de Amsterdam ArenA komen al 23 duizend collega’s komen staken tegen de bezuiniging van 300 miljoen euro op het passend onderwijs. Om scholen die op eigen gelegenheid een bus te huren tegemoet te komen, stellen de bonden AOb, CNV Onderwijs en Abvakabo FNV een vergoeding beschikbaar. Vanuit de Randstad komen de meeste stakers met de trein naar Amsterdam.