Studiedag Kunst algemeen over Film als kunstdiscipline en met diverse workshops analyse en didactiek

Op donderdag 8 januari 2015 zullen de kunstvakverenigingen gezamenlijk een studiedag houden voor docenten Kunst (algemeen) van zowel havo als vwo. De studiedag zal plaatsvinden in Utrecht in cursus- en vergadercentrum Domstad. De dag is van 9.30 tot 17.00 uur. Bekijk het uitgebreide programma. Aanmelden (scroll helemaal naar beneden) is mogelijk tot 22 december 2014.

Dagprogramma

Het dagprogramma zal starten met twee plenaire lezingen:

 • de eerste gaat over Film als kunstdiscipline, door Kevin Toma; Kevin Toma (Sittard, 1974) studeerde Film en Opvoeringskunsten aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (tegenwoordig Radboud Universiteit). Hij begon met het schrijven van filmrecensies voor de Filmkrant en werkte later een periode als webredacteur voor Cinema.nl. Sinds 2007 is hij filmjournalist voor de Volkskrant en momenteel is hij werkzaam als columnist voor de Gelderlander.
 • de tweede lezing zal kunstfilosofisch van aard zijn: Het Metamodernisme, door Robin van den Akker en Tim Vermeulen.
  Robin van den Akker en Tim Vermeulen zijn de oprichters van een internationaal researchnetwerk naar ‘Metamodernise’, met als platform ‘Notes on Metamodernism’.
  Robin van den Akker is als cultuurfilosoof verbonden aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. In zijn onderzoek richt hij zich op de relatie tussen de hedendaagse cultuur en de kunsten, digitalisering van het dagelijkse leven en de sociale tijd en ruimte van urbane samenlevingen. Hij co-coördineert het Rotterdamse ‘Centre for Art and Philosophy’ en was adviseur voor verschillende kunsttentoonstellingen en culturele evenementen.
  Tim Vermeulen is docent Cultuurwetenschappen en Theorie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zijn onderzoek richt zich op de hedendaagse esthetica enerzijds, en op de ontologie van film en televisie anderzijds. Hij heeft gepubliceerd over filosofie en kunst, het werk van Jacques Ranciere, intermedialiteit en cinema.

Na de lunch zullen er diverse workshops gegeven worden:

 • filmanalyse door Lazlo en Dylan Tonk; Lazlo en Dylan Tonk zijn tweelingbroers en hebben theater, film en televisiewetenschap gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Ze regisseren en produceren zelf films met hun bedrijf Dyzlo-film. Een recent project was een film  met een lessenserie voor het voortgezet onderwijs. Een voorbeeld van een film die ze zelf hebben geregisseerd is Jan Mesdag zingt Brel. Lazlo en Dylan werken vooral op de terreinen van kennis, cultuur en maatschappij. Ze geven als professionele filmmakers commentaar op leerling-films tijdens de festivaldag van het NFFS.
  Lazlo en Dylan zullen de workshop Filmanalyse verzorgen.
 • muziekanalyse door Marco de Bruin; Marco de Bruin componeert en arrangeert voor alle grote orkesten van Nederland, schrijft en is ondernemer. Zijn bedrijf heet Leren Componeren. Hier leren componisten, songwriters & producers (profs & liefhebbers) het ambacht van componeren, wordt de intuïtie geprikkeld en leren ze een passende mindset. Zijn eigen composities zijn een mix van jazz en pop met een vleugje hedendaags. Marco zal de workshop muziekanalyse geven.
 • drama-analyse door Piet Spee; Piet Spee is werkzaam als teamleider zorg/opleiding en als toneelregisseur en theaterdocent aan het Coornhert Lyceum te Haarlem. Piet zal de workshop drama-analyse verzorgen.
 • dansanalyse, door Wieneke van Breukelen; Wieneke van Breukelen is ruim 30 jaar als dansdocente verbonden geweest aan de Fontys Dansacademie. In die periode heeft zij zich met name gericht op Dans in het voortgezet onderwijs, en op (Laban) bewegingsanalyse.
  Onder auspiciën van het SLO ontwikkelde zij verschillende leerlijnen en methoden dans voor het voortgezet onderwijs. Als vaksectievoorzitter Dans VMBO bij het CvTE heeft zij bijgedragen aan het ontwikkelen van het digitale dansexamen. Momenteel houdt zij zich vooral bezig met dans(expressie), dans-/bewegingsanalyse en dansmethodiek in nascholings cursussen. Wieneke zal de workshop dansanalyse geven.
 • Ingrid Habets is kunsthistorica. Zij  geeft CKV en Kunst Algemeen op het Corderius College in Amersfoort en is coach en docent cultuurgeschiedenis bij het Interfacultaire Programma van ArtEZ Zwolle. Ingrid zal de workshop vakdidactiek Vragen maken en toetsen Kunst algemeen geven.
 • Annebel de Goede werkt op het Montessori College in Arnhem  als kunst docent en onderwijsontwikkelaar. Haar liefste bezigheid is leerlingen met (hedendaagse) geëngageerde kunst, design, film, dans, muziek, theater en architectuur confronteren en hen helpen hun eigen visie op de werkelijkheid te verbeelden.
  Naast dit werk heeft Annebel een aantal jaar in de constructie groep van het CITO gezeten en werkte ze mee aan de examens tekenen oude stijl havo en Kunstvakken 2, vmbo. Vanuit deze ervaring bedacht zij dat het super goed zou zijn wanneer er een examentraining voor het vak Kunst algemeen zou bestaan en met dit idee is zij naar de uitgever Lambo gegaan. Ze is inmiddels begonnen met schrijven! Annebel zal de workshop Examentraining voor het vak Kunst algemeen geven.

Voor deze middagworkshops ontvang je na aanmelding voor de studiedag een keuzeformulier waarin je je voorkeuren kunt aangeven.

Scholing volgen volgens de CAO

Over scholing en de vergoedingen hiervoor is in de CAO-VO een duidelijke afspraak gemaakt. Die luidt als volgt:
Uit de CAO-VO:

Artikel 17.5. Persoonlijk basisrecht in geld

 1. Een leraar heeft per schooljaar ten minste recht op 600 euro voor deskundigheidsbevordering en professionaliseringsactiviteiten. Hij kan dit gebruiken voor alle vormen van deskundigheidsbevordering en professionaliseringsactiviteiten. Het budget kan ook aangewend worden voor activiteiten in het kader van het lerarenregister.
 2. Een leraar beslist zelf hoe hij dit budget inzet. Het budget kan uitsluitend worden ingezet voor opgedragen professionaliseringsactiviteiten als de werknemer daarmee instemt.

Meer informatie vind je hier. Deze bijeenkomst wordt ook gevalideerd voor het Lerarenregister: na deelname ontvang je een certificaat dat je kunt uploaden naar je account bij www.registerleraar.nl

Entreeprijzen

Docenten betalen als VLS-lid 50 euro, als niet-lid: 130 euro.
Studenten kunnen studentlid van de VLS worden en het kost je 17,50 euro entree; zonder aspirant-lidmaatschap is voor studenten de entree van deze studiedag 80 euro.

Aanmelden kan i.v.m. de kerstvakantie tot uiterlijk 22 december. Na aanmelding ontvang je een bevestiging en een keuzeformulier voor de workshops. Geef je keuze snel aan ons door! Dan maak je je de meeste kans om ingedeeld te worden waar je wenst!

Aanmelden is mogelijk via de collega’s van VONKC (onderaan de pagina).