Op 15 maart 2022 vindt voor het eerst de Europese dag van het muziekonderwijs (EuDaMuS) plaats. Deze dag is een gezamenlijk initiatief van alle nationale vakverenigingen voor muziekdocenten (o.a. VLS) en alle nationale coördinatoren die hun land vertegenwoordigen bij de European Association of Music in Schools (EAS).

We willen met deze dag aandacht voor het belang van muziekonderwijs, onder andere door te laten zien en horen wat de kracht is van muziek. De Europese dag van het muziekonderwijs vindt op zowel internationaal als nationaal/regionaal niveau plaats.

De activiteiten op internationaal niveau vinden plaatst op 15 maart 2022 door middel van een virtueel (online) event dat bestaat uit twee onderdelen:

 1. Een videomontage van het EuDaMuS-lied Together, uitgevoerd door leerlingen en studenten uit alle landen
 2. Een virtuele tentoonstelling met tekeningen, schilderijen en ander beeldend werk waarin het thema ‘The Power of Music’ centraal staat, gemaakt door leerlingen en studenten.

Voor beide onderdelen hebben we jullie hulp nodig:

 1. Maak een video van (een deel van) het lied, uitgevoerd door jouw leerlingen of studenten. De bladmuziek en audiofragmenten kun je hier vinden. Het lied is geschikt voor leerlingen in de bovenbouw van het PO, leerlingen in het VO en studenten in het MBO en HBO.
 2. Laat je leerlingen beeldend werk maken waarin het thema ‘The Power of Music’ centraal staat.

Mail de video en/of het beeldende werk vóór 11 februari 2022 naar info@vls-cmhf onder vermelding van je naam, de school en de makers (klas/groep). Gebruik bijvoorbeeld https://www.wetransfer.com. Vermeld ook of ouders/leerlingen/studenten toestemming geven voor het openbaar maken van het beeldmateriaal.

In aanloop naar deze dag wordt het werkveld opgeroepen om landelijk en regionaal initiatieven te ontplooien die The Power of Music uitdragen, duidelijk maken en kracht bij zetten. Neem daarvoor zelf het initiatief.

Enkele suggesties:

 • Organiseer een concert met leerlingen voor een bijzonder publiek;
 • Bezoek een repetitie van een orkest;
 • Organiseer een ontmoeting met inspirerende muzikanten en musici;
 • Leer muziek uit andere culturen kennen;
 • Spreek met elkaar en je omgeving over de rol van muziek in de samenleving;
 • Maak muziek zichtbaar door installaties of collages;
 • Deel muziek met familie, vrienden, leeftijdgenoten van andere scholen, plaatsen en landen.

Laat ons via dit formulier weten wat je gaat doen, maak er een foto van en deel die via sociale media met de hashtag #eudamus22NL. Zorg er dus voor dat je toestemming hebt van leerlingen/ouders om de foto openbaar te maken.

Ook de VLS gaat iets organiseren. Daarover later meer.

Voor alle vragen kun je terecht bij Benno Spieker (nationaal coördinator voor EAS).

Namens het organiserend comité van EuDaMuS 2022 alvast bedankt voor je tijd en inzet om van deze dag een feest te maken.