In een rumoerige zaal ging minister Slob afgelopen woensdagmiddag in gesprek met leerkrachten, schoolleiders en bestuurders. Hij zocht duidelijk naar de verbinding met de zaal en het veld maar aan het begin stelde hij klip en klaar dat er geen extra geld gaat komen, want hij is gebonden aan het regeerakkoord.

Slob gaat om te beginnen verder met de door de vorige bewindslieden ingezette plannen: zij-instromers en de stille reserve. In de zaal waren de reacties duidelijk: dat zet veel te weinig zoden aan de dijk, zeker gezien de beperkte middelen die daarvoor beschikbaar zijn. Het pas over vier jaar echt beschikbaar komen van de nieuwe gelden voor werkdrukverlichting lost niks op. De nood is al hoog, dat is PO-breed! En de zorgen over de toekomst zijn groot!
De minister hield de hand op de knip en verwees voor de besteding van de 270 miljoen voor salarisverhoging naar de cao-tafel.

De minister hoort in de komende tijd graag van het veld welke plannen zij voor ogen hebben. Zonder extra geld nemen we daar geen genoegen mee en we gaan staken als de minister blijft volharden.

We waarderen het dat de minister het gesprek met het veld aan wil gaan maar we kunnen ons niet voorstellen dat de minister tevreden is met de situatie in het PO! Minister help ons!

Het lijkt erop dat de staking op 12 december onvermijdbaar is!

De komende weken:

  • Het PO-Front waaronder de FvOv heeft een ultimatum gesteld dat afloopt in de week van 5 december;
  • Het woord is nu aan kabinet en Tweede Kamer;
  • De verwachting is dat er niet zal worden voldaan aan de eisen die we in het ultimatum gesteld zijn;
  • Dat weten we pas wanneer de begrotingsbehandeling heeft plaatsgevonden;
  • Wanneer de eisen niet worden ingewilligd volgt er een officiële stakingsoproep aan de leden van de FvOv-verenigingen.