Lef in de brouwerij! – ondernemend in je vak

Een studiedag voor kunstvakdocenten

Plenair

Verrassende aftrap & Keynote door Marc van Roon

marcvanroon

IN OPENHEID OP AVONTUUR

Keynote speaker Marc van Roon neemt je mee in het thema van de dag.Hij is pianist, onder andere gespecialiseerd in jazz-improvisatie, en ook coach/’leadership developer’. Hij coacht bedrijven over de hele wereld op (persoonlijk) leiderschap en wel op een unieke muzikale wijze.

“Een ondernemende houding in de context van een kunstvakdocent binnen een school is als in de jazzmuziek… je gaat in openheid het avontuur aan met vrij spelen en improviseren in telkens weer onbekende contexten en met onvoorziene omstandigheden.”

Plenair

Workshop door David Uijl

daviduijl

JOUW LES IS BIG BUSINESS

David is zelf een doorgewinterd ondernemer en heeft vanuit zijn rol als adviseur bij de Kamer van Koophandel jarenlang anderen begeleid en scherp gezet in hun ondernemerschap, zo ook vele creatievelingen.

In de plenaire workshop ‘Jouw les is big business’ laat hij deelnemers op een speelse en uitdagende manier kijken naar hun ondernemende houding als persoon, docent en rolmodel voor leerlingen.

  Je volgt twee workshops waarin een specifieke discipline (muziek, beeldend, dans en theater/drama) centraal staat. De workshops worden gegeven in twee ronden. Alle workshops zijn interessant en toegankelijk voor zowel de ‘eigen’ vakdocenten als voor anderen!

Muziek

Renee Jonker

reneejonker

MUZIEK ALS ONDERNEMING

Renee Jonker speelde slagwerk in gezelschappen als Asko|Schönberg, Slagwerkgroep Den Haag en Ensemble Modern. Hij is directeur van de Société Gavigniès (een particulier fonds ter ondersteuning van het muziekleven) en geeft daarnaast leiding aan de Master New Audiences & Innovative Practice van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In deze Master is er ruime aandacht voor ondernemerschap in de beroepspraktijk van musici.

Niet alleen de beroepspraktijk van uitvoerende en docerende musici vraagt in toenemende mate om een ondernemende houding, ook in het musiceren zelf is pro-actief zijn belangrijk. In deze workshop staat het eigen initiatief en de creativiteit van de deelnemers voorop. Gezamenlijk onderzoeken we tot welke mooie resultaten dit kan leiden. Vanuit deze ervaring wordt vervolgens een link gelegd met de eigen beroepspraktijk.

Beeldend

Jacques Blommestijn

jacblommestijn

ALLES IS LIEFDE

Jacques is docent beeldend en CKV aan het Rietveldlyceum in Doetinchem.

“Gefascineerd door een lichte stroefheid van het bestaan.”

Grenzen verleggen!
We zoeken naar werkvormen waar je leerlingen gelukkig van worden en vooral ook jijzelf.
Dan volgen de ouders en directie meestal vanzelf.
Hoe kun je werken vanuit een geheel eigen wijze, zonder de vakspecifieke eindtermen als beperking te ervaren?

Dans

Anne Bos

annebos

RUIMTE VOOR KUNSTONDERWIJS!

Anne Bos is conrector en docent dans op het Vathorst College in Amersfoort. Samen met zijn kunstcollega’s heeft hij als dansdocent, als kunst-coördinator en de laatste jaren als conrector gebouwd aan het Kunstonderwijs op school. Kunst zit inmiddels in het DNA van het Vathorst College.

Hoe zorg je ervoor dat het kunstonderwijs op jouw school de plaats heeft waar de leerlingen recht op hebben? Als kunstdocent moet je de ruimte in je school innemen, ook als die ruimte er niet vanzelfsprekend lijkt te zijn. Dat vraagt lef in de brouwerij!
In deze workshop gaan we op zoek naar succesfactoren om dit voor elkaar te krijgen. Dat doen we door de ruimte letterlijk op te zoeken en te ervaren in beweging. Door hier weer woorden aan te geven, kunnen we ervaringen uitwisselen en elkaar verder helpen.

Theater/drama

Anne Cavadino

annecavadino

SPELEN MET EEN MASKER

Anne Cavadino was theatermaker en actrice in verschillende theater-, film- en tv-producties. Ze is artistiek leider van Theatergroep De Kaap en werkt als docent drama op het Gemeentelijk Gymnasium in Hilversum, waar ze dit jaar de voorstelling ‘Alice in Wonderland‘ regisseert met een groot live orkest erbij.
De combinatie van theater en educatie komt samen in haar bedrijf Cavadino Coaching waarmee ze op maat gemaakte lessenseries, workshops en coaching aanbiedt aan verschillende VO en PO scholen, bedrijven en verenigingen.

Het spelen met een masker is een bijzondere en unieke ervaring. Maskers drukken elementaire emoties uit zoals boos, bang, blij en verdrietig.
Hoe laat je deze emoties zien in je houding, gebaren en stem? Door het zoeken naar een karakteristieke manier van bewegen, gebaren en stemgeluid kom je tot de meest verrassende types en personages.
Het is aan jou om elk masker met overtuiging te dragen. Dat vraagt verbeelding, veerkracht en lef.

BANNER STUDIEDAG DEFGa naar het programma
Ga naar het inschrijfformulier