De FvOv en de collega-vakbonden voeren actie voor meer salaris en minder werkdruk. Onze eis is 20 lesuren per week – het Europese gemiddelde – en kleinere klassen. Want de werkdruk is nu zo hoog dat leraren geen tijd en ruimte meer hebben om hun werk goed te doen. Dat gaat ten koste van de kwaliteit van het onderwijs. De afgelopen week kende twee actiemomenten voor een nieuwe cao voor het personeel in het voortgezet onderwijs.

Op 30 mei kwam een schoolteam uit Limburg naar Utrecht per actie-bus naar Utrecht om bij de VO-raad te vertellen met welke problemen zij dagelijks in hun klas en in hun school worden geconfronteerd. Hun boodschap was duidelijk: de werkdruk moet omlaag om leerlingen te kunnen bieden wat ze nodig hebben en te zorgen dat niet nog meer personeel ziek wordt.
Het bezoek vond plaats in het kader van de cao-onderhandelingen: het is hoog tijd dat de werkgevers achter hun bureau eens horen hoe hoog de werkdruk in de klas is opgelopen. (Foto: Sijmen Hendriks)

Donderdag 31 mei protesteerden jonglerende docenten, o.a. leden van FvOv/KVLO, bij de jaarlijkse vergadering van de werkgeversorganisatie VO-raad. Ze lieten de werkgevers, onder wie voorzitter Paul Rosenmöller, zien hoe moeilijk het is om alle ballen in de lucht te houden.

Op woensdag 7 juni komt weer een docententeam protesteren bij de VO-raad, dit keer uit het noorden van het land.