De samenleving verandert, net als de doelgroepen en de manier waarop we leren. Dit vereist een hoge mate van flexibiliteit, creativiteit en innovatie. Muziekeducatie is meer dan ooit een creatief werkveld! Zoals in ieder creatief beroep zijn er voorlopers die niet alleen nieuwe paden vinden maar actief de weg bereiden voor de volgende generatie. Voor die avonturiers en (toekomstige) wegbereiders gaat na de zomer een nieuwe academie van start middels een pilot: de Wim de Monchy Academie. 

In een intensief traject brengt de Wim de Monchy Academie* voorlopers op het gebied van muziekeducatie bijeen en creëert een veilige, uitdagende en inspirerende omgeving om samen te werken aan vraagstukken en oplossingen binnen het werkveld en de maatschappij. De Wim de Monchy Academie* gelooft in “lifelong learning” en is geënt op de vraag van Peter Renshaw “Why do you do what you do?” Het afgelopen jaar hebben Stichting Wim de Monchy en Akoesticum hard gewerkt aan de opzet van de Wim de Monchy Academie*. We verwachten met de resultaten van de pilot na de zomer in het voorjaar van 2022 de academie officieel te kunnen starten.

Schrijf je in voor de pilot! 

Wil jij als musicus samen met gelijkgestemden bijdragen aan de volgende generatie, jouw visie uitbreiden, verdiepen of testen en omarm je innovatie, experiment en ontwikkeling? Dan is de Wim de Monchy Academie* iets voor jou! We werken in drie intensieve weekends samen aan kwesties die jou, en anderen zoals jij, aangaan: waarom je doet wat je doet, pedagogische vraagstukken die een andere oplossing vergen dan gewoonlijk, jouw rol als muziekeducatie-professional in de maatschappij, enzovoort. Jouw eigen ontwikkelvragen staan centraal, dus breng je vragen en visie mee. Er is slechts beperkt plek dus wees er snel bij! 

Over  de samenwerking 

Sinds 1997 zette Stichting Wim de  Monchy  zich  in om getalenteerde studenten en belangwekkende initiatieven in muziekeducatie en -participatie te ondersteunen.  In 2018 besloot het bestuur van stichting Wim de  Monchy  het bestedingsbeleid te herzien. Besloten werd om het vermogen niet langer in stand te houden maar in tien jaar tijd te besteden om een groter effect te sorteren in het vakgebied Muziekeducatie en zo een passende bestemming te realiseren voor de nalatenschap van Wim de Monchy.   In samenwerking met  Akoesticum  in Ede  is de Wim de  Monchy  Academie* ontwikkeld  voor voorlopers in muziekeducatie.

Over Akoesticum   

Akoesticum  is het nationaal trainingscentrum voor muziek, dans en theater gelegen in een voormalige kazerne op het WFC-terrein naast station Ede-Wageningen. Sinds de opening in 2015 zet  Akoesticum  zich in voor de podiumkunsten door  het  bieden van repetitieruimtes, (meerdaagse) trainingen en  residency ’s én  een breed aanbod aan karakteristieke programmering.

  * Wim de Monchy Academie is de voorlopige werktitel.  

Algemene informatie: 

Wat: Pilot Wim de Monchy Academie

Planning: Vanaf september 2021

Locatie: Akoesticum, Nieuwe Kazernelaan 2 D42, Ede

Meer informatie en aanmelden: www.akoesticum.org/monchy