• Thomas van den Ende: ‘Ik wil de leerlingen in een klein groepje een parodie laten schrijven op een bestaand nummer. Dit kan vanaf thuis in bijvoorbeeld Google Docs. Later zou ieder zijn stukje kunnen opnemen, waarna het samen ge-edit wordt. Het thema zou actueel kunnen zijn, bv de scholen dicht, Mark Rutte die alsnog een hand schudt enz.’
  • Liesbeth Rietveld heeft op haar drie PO scholen nagevraagd welke kinderen er de komende weken jarig zijn. Op de verjaardagsdag zelf is ze van plan om hen een persoonlijke videoboodschap met verjaardagsliedjes in te zingen.
    De eerste 2 kinderen waren gisteren jarig. Morgen de volgende. A. wordt dan 5 jaar. Ze nodig haar en diegene die in de woonkamer zijn uit spullen te pakken waar je muziek mee kunt maken (ritme) zoals bijv spullen uit de keuken en met haar mee te doen.
  • Ideeën matrix – snelle, concrete les activiteiten in een handige matrix van Irene Hommels. Bedoeld voor instrumentale lessen, maar wellicht ook te gebruiken in het reguliere onderwijs.
  • Erik de Vrij komt met het volgende idee: ‘Vroeger gebruikte men morse-code om van grote afstand met elkaar te communiceren. Dit betekende dat er doormiddel van lange en korte piepjes letters konden worden gemaakt, waar men weer woorden zinnen van maakte. Ik heb een overzicht gevonden waar elke cijfer en letter wordt uitgelegd. Er zijn een paar regels aan morse-code verbonden: 1. Elk stipje is een ‘unit. 2.Een streepje is even lang als drie units. De afstand tussen onderdelen van dezelfde letter moet een unit zijn. De afstand tussen letters binnen een woord moet drie units zijn. De afstand tussen woorden is zeven units. Ook heb ik een website gevonden waar je zelf een morse-code kunt genereren. Mijn idee is om elke dag een morse-code te sturen naar kinderen van de bovenbouw, die ze dan moeten ontcijferen door goed te luisteren. Wellicht vinden jullie het ook leuk om dit te doen, het kan een mooie tussenstap zijn naar het notenschrift, omdat het veel van dezelfde elementen bevat.’ ,
  • Raad alle 17 nummers in deze Snipperhit van Marius Diepenhorst!

Overig

  • Liedjesschrijver Jeroen Schipper is in het kader van de coronacrisis begonnen met ukulele tutorials bij zijn eigen liedjes. Aflevering 1 over Kip en Ei, Aflevering 2 en Aflevering 3 met Papagaai ging fietsen, staan nu online.

Thuis muzieklessen voor ouders en kinderen in het PO

Methodes PO en VO

Online tools VO

Lesmateriaal VO

Eindexamens vmbo/havo en vwo SPECIAL